CURIOSITATS

divendres, 10 de febrer del 2017

ELS FÒSSILS

La paraula fòssil deriva del verb en llatí fodere, que vol dir excavar. El seu nom és fossile, "allò que és excavat".
Els fòssils són les restes o senyals de l'activitat d'organismes del passat. Aquestes restes conservades a les roques sedimentàries, poden haver patit tranformacions o deformacions en la seva composició. La ciència que s'ocupa de l'estudi dels fòssils és la palentologia.
Els fòssils més coneguts que provenen de parts dures petrificades d'organismes són les restes d'esquelets, closques i cuirasses d'animals. També es consideren fòssils per exemple les petjades d'animals que han quedat en roques sedimèntaries o fins i tot el petroli, que es considera un fòssil químic.
Els fòssils més antics coneguts van ser descoberts a l'Austràlia Occidental l'any 2011. Són uns bacteris anaerobis de fa 3.400 milions d'anys.

No a tot arreu del món es poden trobar fòssils, si nó que hi ha llocs on predominen més i altres on menys. Per exemple, al Canadà la Colúmbia Britànica i a Espanya Atapuerca i Las Hoyas són els llocs on fàcilment es poden trobar fòssils.

Tipus de fòssils:
Els fòssils més antics són els estramatòlits, però des d'un punt de vista pràctic es distingeixen els fòssils següents:
  • Microfòssils. Són visibles a microscopi òptic.

  • Nanofòssils. Són visibles al microscopi electrònic.

  • Macrofòssils o Megafòssils. Són visibles a simple vista.




Des d'un altre punt de vista, trobem:
  • Icnofòssils. Són senyals o rastres que han deixat organismes que s'han fossilitzat. Aquests, sovint es troben acompanyats del fòssil de l'ésser que va produir-les. Presenten característiques pròpies que els fan identificables. Els més comuns són els senyals de petjades, esgarrapades, ous, nius, etc.                                                                           L'estudi dels icnofòssils es la paleoicnologia.
  • Pseudofòssils. Són patrons visuals en roques produïts per processos geològics. Per error, es poden confondre amb fòssils.

  • Fòssil vivent. És una espècie vivent que té una gran semblança amb una espècie coneguda de fòssils.




  • Resina fòssil (ambre).  És un polímer natural trobat a molts tipus d'estrats per tot el món. Es tracta de resina fossilitzada d'arbres de fa milions d'anys. Es sol trobar en pedres groguenques.  



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada